ziua mondiala a sanatatii.png

 

Sănătatea mintală este un drept fundamental al omului

10 octombrie – Ziua Mondială a Sănătății Mintale

Sănătatea mintală este un drept fundamental al omului, iar statele urmează să asigure respectarea acestuia prin oferirea accesului populației la un spectru larg de servicii în comunitate.

Astăzi este marcată Ziua Mondială a Sănătății Mintale. Celebrată în fiecare an de Organizația Mondială a Sănătății, această zi oferă prilej de a atrage atenția populației generale și guvernelor despre importanța sănătății mintale pentru o viață împlinită.

În Republica Moldova, traseul de îngrijiri în sănătatea mintală descrie modul în care persoana cu probleme de sănătate mintală primește ajutor la toate nivelele sistemului medical. Multe dintre problemele incipiente, precum depresia și anxietatea, trebuie să fie identificate și tratate la nivelul medicilor de familie. Urmează Centrele Comunitare de Sănătate Mintală care sunt instituțiile cheie pentru tratament și recuperare psiho-socială. Iar pentru situații grave și care au nevoie de intervenții specializate, funcționează trei spitale de psihiatrie la Chișinău, Orhei și Bălți.

 Traseul de îngrijiri în sănătatea mintală a fost elaborat în cadrul reformei serviciilor de sănătate mintală, cu scopul de a ne asigura că persoana cu probleme de sănătate mintală găsește ajutor calificat în orice situație. Alături de Ministerul Sănătății al Republicii Moldova, de colegii noștri din sistem depunem eforturi pentru ca prevederile legale și normative și drepturile persoanelor cu dizabilități psiho-sociale să fie respectate.

Multiple cercetări confirmă faptul că persoanele cu probleme de sănătate mintală fac parte dintr-una din cele mai marginalizate categorii sociale. Acestea sunt deseori nedreptățite și discriminate atunci când își revendică drepturile în familie, pentru a-și continua studiile, la angajare sau în alte contexte sociale.

De asemenea, un studiu de evaluare a sănătății mintale a populației în condițiile stării de urgență, realizat în cadrul proiectului moldo-elvețian MENSANA și aflat în curs de publicare, atrage atenția asupra relației dintre condițiile socio-economice în care trăiește o persoană și sănătatea sa mintală. Astfel, în Republica Moldova, simptomele de depresie și anxietate sunt mai răspândite printre persoanele cu venituri joase (sub 3000 de lei pe lună), iar riscurile cresc pentru persoanele de vârstă înaintată (peste 56 de ani).

 Discriminarea și stigmatizarea sunt printre cele mai dureroase fenomene cu care se confruntă persoanele cu probleme de sănătate mintală. De multe ori, pacienții spun că se simt frustrați, triști, nedreptățiți în societatea noastră, iar asta nu ajută deloc în procesul de recuperare. Sistemul de sănătate mintală a bătut alarma cu mulți ani în urmă și continuăm să depunem eforturi pentru schimbarea de mentalitate. Dar, dacă ne dorim un progres sustenabil în ceea ce privește respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități psiho-sociale, este nevoie și de implicarea instituțiilor cu profil social, educațional, juridic și altele. Doar viziunea multidisciplinară ne oferă o șansă pentru a înregistra progrese viabile pentru respectarea sănătății mintale ca drept fundamental al omului.

În toate raioanele și municipiile din Republica Moldova își desfășoară activitatea 40 de centre comunitare de sănătate mintală. Acestea sunt sunt servicii medico-sociale publice, create începând cu anul 2014 în cadrul reformei serviciilor de sănătate mintală din Republica Moldova. Centrele oferă asistență medicală și reabilitare psihosocială, sprijin și mediere în relațiile cu familia și comunitatea pentru toate persoanele cu simptome de tulburări mintale și de comportament. Psihiatri, psihologi, asistenți sociali, nurse psihiatrice fac parte dintr-o echipă completă a unui centru. Echipa este instruită să identifice și să trateze problemele de sănătate mintală conform prevederilor protocoalelor clinice naționale.  La Centrele Comunitare de Sănătate Mintală se pot adresa persoanele de orice vârstă cu simptome de tulburări mintale și de comportament. Ajutorul este gratuit și confidențial. Datele de contact și detalii despre rețeaua de centre comunitare de sănătate mintală sunt disponibile pe platforma www.sanatate-mintala.md

Conform datelor Ministerului Sănătății al Republicii Moldova, în anul 2022 au fost înregistrate

241 834 de adresări la Centrele Comunitare de Sănătate Mintală. Mai multe adresări au fost efectuate în mediul rural (127 022 vizite), comparativ cu 114 812 vizite în mediul urban. De asemenea, aproape 60 de procente din numărul de adresă au parvenit din partea bărbaților (144 900 – bărbați, comparativ cu 96 934  - femei). 

Pentru asigurarea unei comunicări directe cu beneficirii serviciilor comunitare de sănătate mintală și a colectării informației despre calitatea serviciilor prestate sau a unor eventuale încălcări ale drepturilor persoanelor cu probleme de sănătate mintală, pe platforma www.sanatate-mintala.md este disponibil un chestionar unde orice beneficiar al serviciilor poate relata experiența de comunicare cu specialiștii centrelor comunitare de sănătate mintală (https://sanatate-mintala.md/chestionar/). Completarea chestionarului ocupă puțin timp, este absolut confidențială și permite îmbunătățirea serviciilor prestate.

Conform datelor Biroului Național de Statistică, în anul 2022 erau înregistrate 71 001 persoane cu probleme de sănătate mintală și comportament.

Notă: În Republica Moldova, reforma serviciilor de sănătate mintală se desfășoară începând cu anul 2014, în cadrul proiectului moldo-elvețian MENSANA – ”Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală din Moldova”, conform necesităților de reformare stabilite de Ministerul Sănătății al Republicii Moldova. 

Mesaje-cheie:

  1. Sănătatea mintală bună este vitală pentru sănătatea și bunăstarea noastră.

Sănătatea mintală bună ne permite să facem față provocărilor, să comunicăm cu alți oameni și să reușim în viață.

  1. Sănătatea mintală este un drept fundamental al omului

Drepturile omului sunt universale și au scopul de a promova și proteja drepturile la demnitate, autonomie și incluziune în comunitate.

  1. Oricine are dreptul la îngrijiri de sănătate mintală calitative

Deoarece sănătatea mintală este un drept uman universal, avem dreptul să accesăm tratament calitativ care ne ajută și ne respectă drepturile pe parcursul vieții.

  1. Ajutorul în sănătatea mintală trebuie să fie oferit și în condiții comunitare, non-clinice.

Nu toate persoanele cu probeme de sănătate mintală pot sau doresc să acceseze îngrijiri în sănătatea mintală într-un mediu instituțional rigid, cum ar fi un spital sau o instituție de plasament. O varietate de tipuri de ajutor ar trebuie să fie disponibilă pentru persoană, servicii situate în locuri pe care deja le vizitează – școli, birouri, cluburi sportive și altele.

  1. Oricine are dreptul să participe la luarea de decizii privind propria sănătate mintală.

Indiferent de vârstă, identitate de gen, orientare sexuală, etnie, nivel de abilități, cu toții ar trebui să putem participa la deciziile luate despre sănătatea noastră mintală. Asta include politici care ne afectează, ce tip de ajutor ne este disponibil și unde vom primi acest ajutor.

  1. Oricine are dreptul să trăiască independent și să fie inclus în comunitate.

Cu toții – indiferent dacă avem sau nu o problemă de sănătate mintală – avem dreptul să trăim independent și să fim parte a comunităților boastr. Asta înseamnă că avem dreptul la acces la educație, generare de venit, oportunități de obținere a unei locuințe și suport social.

  1. Recunoașterea sănătății mintale ca fiind un drept universal motivează persoanele să lupte pentru drepturile lor și pentru cele ale oamenilor din jur.

Dacă oamenii nu sunt informați despre drepturile lor, nu le vor putea apăra în mod activ. Deciziile  privind politicile, legislația și planificarea de servicii vor avea de câștigat în valoare și expertiză dacă vor fi incluse persoanele experiența trăită a unei probleme de sănătate mintală